Hoogbegaafdheid – test

Hoogbegaafdheid test men door middel van een intelligentieonderzoek (IQ-test).
Wanneer u als ouder besluit dit onderzoek te laten afnemen bij uw kind, heeft u meestal al een hele weg afgelegd.
De redenen waarom u overweegt hoogbegaafdheid te testen, kunnen van allerlei aard zijn.
U kan hierbij bijvoorbeeld denken aan:
1. De school vraagt om een intelligentieonderzoek. Op die basis kunnen zijn verdere stappen ondernemen, bijvoorbeeld extra uitdaging binnen de klas, kangoeroeklas, etc.
2. Er wordt overwogen uw kind een klas te laten overslaan. Met de IQ-test kan u samen met de school een goede beslissing nemen.
3. Uw kind blijft klachten uiten van buikpijn, hoofdpijn, slapeloosheid en moeheid. Daarnaast kan uw kind zich verdrietig voelen en toont het weinig interesse in zijn/haar anders zo geliefde bezigheden.
4. Uw kind is moeilijk te motiveren om naar school te gaan. Hij/zij zegt zelf niet graag naar school te gaan of zich op school te vervelen.
5. Thuis vertoont uw kind gedragsmoeilijkheden en de school verbaast zich hierover.
6. Tijdens de schoolvakanties ziet u plots weer een vrolijk, leergierig en gemotiveerd kind.
7. Het beeld dat u als ouders heeft van uw kind is niet in overeenstemming met het beeld dat de school van uw kind heeft.
8. U of de school heeft een vermoeden van onderpresteren.
Veel ouders gaan bij de keuze van een intelligentietest uit van hun ‘buikgevoel’.

Voor- en nadelen van hoogbegaafdheid testen
Als u hoogbegaafdheid test, heeft u zekerheid en dat geeft rust. De ‘problemen’ zijn nog niet van de baan maar puzzelstukjes vallen vaak op hun plaats. U weet waar u en uw kind aan toe zijn en kan hier naar gaan handelen. Samen met uw kind, de school of een coach kan u een actieplan opstellen.
Een nadeel van een IQ-test is dat deze alleen vaak niet voldoende is. Het intelligentieonderzoek geeft enkel inzicht in de cognitieve capaciteiten van uw kind, niet de psychosociale ontwikkeling.
De test is een momentopname, stress, ziekte, faalangst of een slechte dag kunnen van invloed zijn op de resultaten. Daarnaast moet de test professioneel gebeuren en zijn er kosten aan verbonden.
Wilt u meer weten over het testen van hoogbegaafdheid?
Contacteer Talentinzicht voor meer informatie en mogelijkheden voor begeleiding van uw hoogbegaafd kind .